25.11.2023. započinje sadnja povodom projekta “SvetoVidska šumica”

25.11.2023. započinje sadnja povodom projekta “SvetoVidska šumica”. Edukativno-rekreacijska javna šuma hrane je projekt transformacije zapuštenog prostora u Mraclinu, nasuprot NK Mraclin, koji se realizira pod inicijativom i pokroviteljstvom tvrtke PPS Galeković d.o.o. u partnerstvu s tvrtkom Green Fusion i njihovom inicijativom „Zasadi stablo, ne budi panj“ te podrškom lokalne zajednice Mraclina i NK Mraclina.

Ova inicijativa ima posebnu svrhu – preobražaj zapuštenog prostora u edukativnu i rekreacijsku javnu #ŠumuHrane. Tako smo u proteklim tjednima očistili parcelu od 5.500 m2 od otpada te krenuli u izgradnju tla navozom piljevine i kore bjelogorice koje služe kao izvrstan malč i akcelerator za rast sadnica. Projekt nosi ime po svetom Vidu, zaštitniku Mraclina.

Ovu subotu ćemo u sklopu prve faze uređenja zasaditi čak 215 sadnica raznih vrsta od čega će 30 komada stabala biti vrlo visokog rasta poput kestena, lipe, hrasta i bukve. Tu je i 60 komada stabala srednjeg rasta poput trešnje, jabuke, kruške, marelice i šljive. Od stabala niskog rasta sadit će se smokva i višnja , a čak 40 komada vrlo niskih stabala bit će zasađeno u obliku bazge, aronije, forzicije, žutike i merala.

Temeljne vrijednosti ovog hvale vrijednog projekta su prvobitno briga o zemlji. Prepoznavanje Zemlje kao osnove života koji nam je dan i sukladno tome poštivanje iste u svakom pogledu. Promatranje svijeta kao cjeline, a ne zbira njegovih dijelova, štiti bioraznolikost, cijeniti važnost živih bića i preuzimanje odgovornosti za način na koji živimo. Briga za ljude temelji se na podršci, prihvaćanju različitosti, pomaganju jedni drugima. Zemlja nema neiscrpne resurse. Potrebno je odbaciti eksploataciju i pustošenje naše planete i shvatiti da na planeti ima dovoljno svega za sve ljude i ostala živa bića ako pravedno raspodijelimo resurse.

U sadnji će nam se ovog vikenda s početkom u 10h pridružiti obitelji s djecom i prijateljima te uživati ne samo u činjenici da tako pomažu lokalnoj zajednici i planeti, već i uživati u zajedničkom boravku u prirodi.

Galeković

Parketi i podovi | Kvaliteta u tradiciji