Održavanje drvenih podnih obloga u eksterijerima – deckinga

Drvene obloge u eksterijeru reagiraju na vanjske uvijete (sunce, voda, sol, prljavština) te se mijenjaju. Glavna promjena koja će se zamijetiti je promjena boje, tj. apšisanje (sivljenje) ili gubljenje pigmenta, i doći će do uočljivih razlika na osunčanim mjestima i mjestima zaklonjenim od sunca. Površina drveta također će varirati. Od prvobitne glatke površine pod utjecajem atmosferskih uvjeta može doći do pojave sitnih špranja u obliku dlačica.

Uz to, drvo će s vremenom dobiti sitne pore kao posljedica klimatskih i atmosferskih utjecaja, koje nisu znak puknuća drveta. Ovisno o atmosferskim utjecajima, svaka drvena obloga se širi i skuplja. To je normalan procesu primanja i otpuštanja vlage unutar drveta. Drvene obloge će kroz četiri godišnja doba prelaziti iz dvije osnovne faze – visoke i niske vlage:

Ljetna faza

Pod utjecajem sunca i niske vlage u zraku one će biti izložene visokoj temperaturi i otpuštanju vlage (ispod 6%). Razmak između podnica će tada biti najveći.

Zimska faza

Pod utjecajem kiše, snijega i visoke vlage u zraku, podnice će dobiti na površini, te će njihov međusobni razmak biti najmanji. Može se u kratkom periodu dogoditi da se razmak između dasaka i zatvori, te se drvene obloge pojačano koritaju. Gubitkom vlage, obloge će se ponovno vratiti na prvobitnu mjeru.

Svaka drvena terasa ili sam drveni element treba nekoliko godišnjih doba privikavanja na mikroklimu mjesta gdje je ugrađena. Tehnički gledano već u prvih nekoliko mjeseci doći će do:

  • manjih pomicanja dasaka (razmak između dasaka (+/-1 mm)
  • lagana savijanja podnica unutar razmaka
  • izdizanje dasaka (+/- 2 mm)

Kako je svaka obloga napravljena iz određenog dijela debla drveta, moguća je diskoloracija između pojedinih dijelova obloga. Ona je tim više izražena kod podnica napravljenih od različitih stabala koji rastu u različitim uvjetima. Ona se najviše primijeti kada je terasa svježe premazana uljem ili kada pada kiša. Tijekom vremena, razlike u oblogama se vide sve manje i pod utjecajem sunca sve obloge dobivaju sličnu sivkastu nijansu. Čišćenje terase moguće je na nekoliko načina. Vodom, sapunom, deterdžentom, itd. Najbolji način je četkanjem tvrđom plastičnom četkom ili pranje vodom pod pritiskom i preporučamo korištenje Exterior Cleaner, te u slučaju pojačanog čišćenja i obnavljanja Deep Cleaner. Treba paziti da smjer pranja bude usmjeren “niz dasku” radi prirodnog položaja niti unutar podnice. Na taj način djelomično se vraća prirodan izgled drvetu, a za obnavljanje zaštitnog sloja ulja preporuča se površinu premazati uljem jedan do dva puta godišnje (zavisno o izloženosti vremenskim uvjetima i istrošenosti), te preporučamo exclusive oil sa pigmentom radi povećane postojanosti boje.

Galeković

Parketi i podovi | Kvaliteta u tradiciji