U prostorijama drvne industrije PPS Galeković održan skup „Turopoljski hrast i hrastovina“

U prostorijama drvne industrije PPS Galeković  u  Mraclinu, 9. rujna 2022. održao se okrugli stol  pod nazivom „Turopoljski hrast i hrastovina“, u organizaciji Zavoda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Velika Gorica, Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije i PPS Galeković iz Mraclina.. Održana su četiri predavanja, teme su bile vrlo zanimljive i povezane s Turopoljskim lugom i hrastovom šumom, njezinom obnovom i korištenjem hrastovine u Turopolju. Svi predavači su bili iz Fakulteta šumarstva  i drvne tehnologije iz Zagreba Predavanja su održali:

  • akademik Igor Anić: Šume hrasta lužnjaka (Quercus robur) u Turopolju;
  • prof. dr. sc. Damir Drvodelić: Zaštićene prirodne vrijednosti Turopolja;
  • sc. Domagoj Trlin: Dendrokronološka istraživanja starih posavskih kuća;
  • prof. Vjekoslav Živković: Dijagnostika povijesnoga hrastova drva i konstrukcija u postupcima zaštite i obnove turopoljskih baroknih crkava;
  • Filip Galeković, dipl. oec., je u posljednjem predavanju predstavio PPS Galeković – drvna industrija u Turopolju.

Sudionici skupa obišli su moderne proizvodne pogone PPS Galeković i upoznali se s tehnološkim dosezima u proizvodnji drveta jedne od najboljih drvnih proizvođača u Hrvatskoj. PPS Galeković je drvna industrija koja ima stalni dugogodišnji rast i razvoj, proizvodi više od 600 000 m2 podova i parketa, zapošljava više od 260 radnika i izvozno je orijentirana sa 65% udjela izvoza u prodaji. Skupu je prisustvovalo više od 60 posjetitelja, većinom predstavnika šumarske i srodnih struka. Skup su pozdravili gradonačelnik grada Velike Gorice Krešimir Ačkar, glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Dario Vretenar, novoizabrani dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije prof. dr. sc. Josip Margaletić i voditelj Zavoda HAZU Velika Gorica akademik Željko Cvetnić.

Slikao: Vitomir Štuban

 

IZVOR: HAZU

 

Galeković

Parketi i podovi | Kvaliteta u tradiciji